top of page
  • TAP PRO

【家居保 101 】 用 2分鐘了解咩係家居保!!

今日我哋了解一下家居保險


結構「火險」 VS 室內財物「家居保」


但在這兩種保險中,買家還可再選擇保障「結構」(Structure) 或「室內財物」(Content)。


前者只保障基本結構,即四面牆、天花、地下的保險;後者會還保障室內的財物等。由於業主把物業抵押予銀行,銀行需確保一旦發生災害時抵押有足夠的賠償,最起碼就是物業的原貌仍存在,所以往往會要求買家在承造按揭時,需購買最基本的「火險」及「結構」保險。



如果有漏水,漏到下面濕晒,其實家居保險的第三方保險係可以幫到你。正常應該都有1000 萬保額,如果有令到其他人嘅財物或者人生受到傷亡都可以幫到cover 呢一類嘅法律責任!




其實簡單啲嚟講,如果買咗火險同埋家居保,咁就應該萬無一失,不論係外內都可以保到!


我哋都建議,所有業主都應該為自己單位買保險,無論係自住或者租出去保險可以保障到自己嘅財產。


因為香港人多地窄,隔籬鄰舍住得好近。樓齡亦都越來越高。萬一有咩問題?好大機會都會影響到其他人。如果買咗保險就可以快速解決呢個問題。


再加上其實家居保險,並唔係太貴一年大約$1000-3000。

4 次查看0 則留言
bottom of page